Responsible drinking

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Veszélyes trend: Binge drinking, avagy a rohamszerű ivászat

2014. november 11. 11:51

Mostanában sajnos egyre gyakoribb az, hogy valaki hirtelen, rövid idő alatt fogyaszt el nagyobb mennyiségű alkoholt, ami rendkívül ártalmas az egészségére.

Ez a jelenség főleg akkor fordul elő, amikor a hétvégi bulik alkalmával valaki gyorsan be akarja hozni a „lemaradást” és szélsebesen dönti magába az italt. De pontosan mi számít hirtelen nagy mennyiségnek? Egy amerikai kutatóközpont definíciója szerint az már vedelésnek számít, ha két óra leforgása alatt a nők legalább négy, a férfiak legalább öt adag alkoholos italt fogyasztanak el.

Ezeknek a fogyasztóknak a többsége nem alkoholista, éppen ezért az ő szervezetükre még inkább sokk-szerűen hat ez a váratlan alkoholmennyiség.  Mindezt a szakértők is kimutatták, hogy heti 14 italt nem mindegy milyen gyakoriság szerint fogyasztjuk el! A naponta átlagosan 2 ital jót tesz a szívnek és visszaszorítja az érelmeszesedést az artériák megkeményedésével és szűkületével járó rendellenességet, ami szívrohamhoz vagy agyérgörcshöz vezethet. Ezzel szemben, ha ezt a 14 italt egyetlen hétvége alatt fogyasztjuk el, akkor az növeli a betegségek kialakulásának kockázatát.

Emellett az alkoholfogyasztással kapcsolatban még további számos veszély fenyeget, hiszen kevésbé tudjuk kontrollálni magunkat, jobban kiszolgáltatottá válunk. Ezáltal könnyebben megtörténhetnek meg az alábbi balesetek: közlekedési baleset, támadás, rablás, nem kívánt terhesség vagy akár szexuális zaklatás.

Mindezek ellenére napjainkban mégis nagyon gyakori ez a gyors alkoholfogyasztás, ami főleg a 16-24 év közöttiek esetében jellemző leginkább. A fiatalok alkoholfogyasztásának 90%-át a rohamszerű ivászat adja, aminek egyik oka az eltérő fogyasztási szokások. Ők ugyanis általában ritkábban isznak, ám, ha isznak, akkor általában sokkal mértéktelenebbül, mint az idősebbek. Ebben sokszor közre játszanak az alkoholos-játékok is, mint pl.: ’Alcoholy’, a ’Részegedj okosan!’ és más hasonló „ivós” rituálék, melyek kifejezetten gyakoriak a főiskolások körében. Ezeknek a játékoknak a lényege sajnos pont a binge drinking, avagy különböző szabályok szerinti gyors alkoholfogyasztás. 

 

http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_rovid_hir/hir/2276_az_alkoholfogyasztas_modja_es_mennyisege_is_befolyasolja_egeszsegunket

http://www.atv.hu/szines/202006_az_uj_divat_neve_rohamszeru_ivaszat?source=hirkereso

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/drog_cigi_alkohol/3977/ivaszat