Spirits.EU - Fiatalkorúak és az alkohol

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Felelős felszolgálás - Megelőzés

2016. november 05. 10:49

Azon helyek, ahol alkoholt árusítanak, a helyi közösségnek is részei, és ennek megfelelően szociális felelősség terheli őket. Néhány országban olyannyira fontossá vált ez a terület, hogy törvényben került szabályozásra.
A bűncselekmények és rendzavarások megakadályozása sok területet magában foglalhat, a rendzavaró viselkedéstől az ittas járművezetésen keresztül a fizikai támadásig. Először is azt kell végiggondolnia, hogy mely magatartások okoznak a legnagyobb eséllyel problémát vagy melyek minősülnek bűncselekménynek abban az országban, ahol dolgozik.
 
Magas követelmények fenntartása révén, és a nemkívánatos magatartást tanúsító személyek be nem engedésével már eleve sok problémát megelőz. Fontos azonban, hogy figyelje a problémás helyzetekre utaló jeleket és megpróbálja megelőzni azokat. Léteznek bevált gyakorlatok is, amelyeket ön is bevezethet:
 
Incidens-napló: ez egy feljegyzés/napló bármely megtörtént incidensről, mint például a viták vagy verekedések, annak érdekében, hogy beazonosítható legyen bármely probléma, és így az elkerülhető legyen a jövőben. Ez ugyanakkor pontos képet ad a cégkommunikációhoz és bármely hatósághoz való továbbításhoz, amelynek részletes leírásra van szüksége. A naplót kéznél kell tartani, úgy, hogy mindenki tudja, hol találja. A régieket el kell raktározni annak érdekében, hogy bármely esetleges jövőbeni jogi eljárásban felhasználhatók legyenek.
 
Elutasítási könyv: ez olyan személyekről szóló feljegyzés, akik kiszolgálását megtagadta mert kiskorúak vagy részegek, illetve bármely más ok miatt. Ez a feljegyzést később a vezető aláírja és a feljegyzés mutatja, hogy Ön betartja a jogszabályokat. Abban is segíthet, hogy bármely tipikus problémahelyzetről képet alkothassunk.
 
Kockázatfelmérés: néhány országban ezt muszáj elvégezni az egészségügyi és biztonsági jogszabályoknak való megfelelés céljából. Ugyanakkor abban az esetben is, ha jogszabály nem teszi kötelezővé, bevált gyakorlat lehet rendszeres jelleggel körbejárni a munkahelyét, feljegyezni minden lehetséges veszélyt és ezt követően kidolgozni, hogy hogyan lehet ezeket a kockázatokat a legkisebbre csökkenteni. Ne felejtse, mennyiben más lehet csúcsidőben, amikor a helyszín tele van emberekkel. A fogyasztók maguk is veszélyforrást jelenthetnek.
 
Italos játékok/rövidital-politika: vannak olyan alkoholfogyasztási stílusok és termékek, amelyek önmagukban is felelőtlen fogyasztási módokhoz vezethetnek. Az italos játékok, ahol a vendégek „húzóra” isznak vagy többet isznak, mint rendes körülmények között tennék, veszélyes lehet és részegséghez vezethet. Néhány ital, mint a röviditalok, amelyek nagyon erősek, célja, hogy lerészegítse az embert. Felteheti magának a kérdést, hogy az ilyen italok felszolgálása minősülhet-e bármikor is felelősnek. Jó ötlet politikát bevezetni arról, hogy milyen italokat árusít és hány ilyen erős alkoholt vásárolhatnak az egyes vendégek. Munkahelyén politikának kell lenni arról is, hogy mi a teendő, miként kontrollálhatóak az Ön vendéglátóhelyén az olyan dolgok, mint az italos játékok
 
Reklámok vagy „Happy hours”: soha nem jó gyakorlat úgy hirdetni az alkoholt, hogy „igyál meg, amennyit csak tudsz egy meghatározott összegért vagy időszak alatt”. Az ilyen reklámok csak a részegségre és annak járulékos problémáira bíztatnak.
 
Záróra-stratégia: Ez a legjobb bevált gyakorlat egy vendéglátóhelyen arra, hogy a legkisebbre csökkentse a problémákat zárórakor. Mivel ez az az időszak, amikor a legtöbb incidens történik, ezt a politikát óvatosan végig kell gondolni és mindig követni kell a gyakorlatban.
 
A nagy vendéglátóhelyek, mint az éjszakai zenés szórakozóhelyek megtervezhetik a vendégek eloszlatását is annak biztosítása érdekben, hogy biztonságos és rendezett módon távozzanak az emberek és ezzel csökkentsük a „forgalmi dugók” és egyéb problémák lehetőségét. Az eloszlatási politika egy példájáról lásd www.beda.org.uk