Rafa Nadal & Bacardi - Felelős bajnokok

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Felelős felszolgálás - Az alkoholerősség és kimérési egységek

2016. október 16. 11:20

Az alkoholos italok erőssége változó. Még az adott kategórián belül is nagy különbségek lehetnek az egyes italok között. A sör például 2 és 9 térfogatszázalék (V/V%) között mozoghat. Ezen felül számos italt kevernek üdítőitallal vagy vízzel. Annak érdekében, hogy a mérés a lehető legegységesebb legyen, az általánosan elfogadott meghatározás az alkoholtartalomra az abszolút etanol grammban mért mennyisége. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy „standard” ital mindig ugyanannyi gramm abszolút etanolt fog tartalmazni, függetlenül attól, hogy borról, sörről vagy röviditalról van szó.
 
 
Hasznos a fogyasztók részére, ha meg tudják állapítani az „alacsony kockázatú alkoholfogyasztást”. Ennek ellenére különböző országokban különböző a standard ital, 8 és 13 gramm között váltakozva, és egyes országokban nem is létezik olyan meghatározás, hogy standard ital.
Annak ismerete, hogy milyen kockázatok és hasznok kapcsolódhatnak az alkoholfogyasztáshoz, fontos eszköz a károk megelőzésében. Az iránymutatások megfelelő alapot nyújthatnak a fogyasztók számára az alkoholfogyasztással kapcsolatos döntéseikben, és lehetővé teszi italfogyasztási szokásaik megfelelő módon történő megváltoztatását.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása az „alacsony kockázatú” alkoholfogyasztásról a „problémák elkerülése végett” azt jelenti, hogy nem ihatunk túl sokat és/vagy nem ihatunk túl gyakran. Az alacsony kockázatú alkoholfogyasztásra vonatkozó irányelvek az alábbiakban találhatók. Fontos szem előtt tartani, hogy a magasabb mennyiségű alkoholfogyasztás magasabb szintű kockázatot eredményez.
 
Néhány ország mérési egységeket vezetett be annak érdekében, hogy könnyebb legyen megállapítani a standard italok számát egy italban. Az Egyesült Királyságban például a gyártók saját akaratból elhatározták, hogy meghatározzák egy egység mennyiségét egy italban, ahol egy egység 8 gramm ethanollal egyenértékű.
 
Nem gondolhatjuk, hogy minden egyes ital, legyen az előre palackozott sör, egy standard pohár bor vagy egy kimért rövidital, standard italnak minősül. Magunk is ki tudjuk számítani, hány gramm ethanol van egy italban, ha tudjuk az ital mennyiségét milliliterben (ml) és az ital alkoholtartalmát térfogatszázalékban. Általában mindkettő feltüntetésre kerül valahol a csomagoláson, utóbbi általában százalékos formában kifejezve.
 
Annak érdekében, hogy az emberek tudják, mit isznak, bevált gyakorlat standard italkimérési egységek használata.
Egyes országokban ezt törvény írja elő, mint például az Egyesült Királyságban, amely előírja, hogy jelezni kell a bor, a röviditalok, vodka, gin, whisky és rum mérési egységét. Az Egyesült Királyságban bor 125 vagy 175 ml-es pohárban, vagy ezek többszörösének megfelelő tartalmú pohárban árulhatók, míg a felsorolt négy szeszesital 25 vagy 35 ml vagy ezek többszörösének megfelelő egységekben árulható.