Spirits.EU - Fiatalkorúak és az alkohol

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

A koktél története

2015. május 14. 11:41

A koktél története

 

Mind ismerjük az az állítást, miszerint az alkohol egy idős a civilizáció és a kultúra kialakulásával. De mi a helyzet a koktélokkal? Mit tudunk róluk? Mióta léteznek és vajon mennyit változtak azóta? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, tarts velünk a koktél-túrán!

Hogy ki, vagy kik csináltak először koktélt, arról minden féle mendemondákat hallani. Egy biztos, már soha nem fog kiderülni. De akad egy-két kifejezetten kedves kis történet, elmesélünk párat.

Coctel egy 19. századi, csodaszép mexikói királylány volt, akinek az édesapja az udvarba érkező amerikai tiszteket ízletes, kevert italokkal kínálgatta. Az urak azonban feltehetően több figyelmet fordítottak az italokra, mint szegény lányra. Így eshetett meg, hogy a Coctel nevet nem is magához a királylányhoz, hanem közvetlenül az alkoholos frissítőkhöz kötötték. Tehát míg a mexikói uralkodó lány személye feledésbe merült, addig a neve átragadt a koktélokra.

Egy másik történet szerint az ital valóban Mexikóból származik, de itt már nem szerepel semmiféle lány, sokkal inkább egy drac nevű, helyi ital. A dracot fakanállal keverték és több különböző alkoholos italt tartalmazott. Egy településen azonban a fakanalat leváltotta egy kakasfarok nevezetű növény gyökere. Az itt partra szálló angol matrózoknak nagyon tetszett a likőr, és az elkészítés módja miatt, ők már csak cocktailként (kakasfarok) kérték ki az italt. „What shall we do with the drunken sailor…” J

A következő történetben marad a kakasfarok, viszont itt már szó szerint értendő. A 18. századi kakasviadalokon az a kakas győzedelmeskedett, amelyiknek a viadal végére több farktolla maradt. Nem nehéz kitalálni, hogy jön mindez a cocktailhoz. Az ünneplésen a közönség annyi ital keverékét itták, ahány tolla maradt szegény párának…

Végül talán a leghihetetlenebb mese. Egy francia származású, de New Orleansban élő patikus gyógyászati célból keverte össze a különböző alkoholokat és úgynevezett coquetier-ből (vagyis tojástartóból) kínálta. De az amerikai vásárlók nem tudták ezt a francia szót megjegyezni, így egyszerűsödött cocktailra az elnevezés.

Még ha nem is tudjuk, hogy pontosan honnan erednek a koktélok, az biztos, hogy ismertségük igazi áttörését a 19. század hozta magával. Rohamosan megnőtt a koktélok után érdeklődők száma, a sikereket pedig tovább fokozta Jerry P. Thomas könyve, aki 1860-ban először írt a koktélokról.

A szesztilalmat sem szabad kihagyni a lényeges, sorsalakító körülmények közül. 1920-ban Amerikában egy törvénymódosítás miatt tilos lett előállítani, árulni, sőt még fogyasztani is alkoholt, alkoholos italokat. Természetesen - mint minden tiltott dolognál – óriási feketepiac épült az iparra. Illegális lepárlók, éjszakai klubbok versenyeztek egymással, mindenki az alkohol csempészetből akart megélni. Romlott az alkoholok minősége, így azért, hogy meg lehessen inni minden féle édes dologgal felöntötték. Így lettek egyre népszerűbbek a koktélok. A igényesebb fogyasztók pedig inkább átmentek pl. Kubába, hogy megkapják a minőségi italokat. Vannak helyek, amelyek azóta is működnek Kubában.

Ma már Európában éppúgy, mint Amerikában minden ünneplés kelléke a koktél és népszerűsége töretlen. Hivatalos definíciója szerint stílusosan elkészített, finom, kevert ital, amely csakis koktél pohárban szervírozató, a 7 dl-t nem haladhatja meg és maximum 5 összetevőt tartalmazhat. De ha ezt valóban tartanánk, akkor minden idők kedvence, a Mojito koktél is kívül esne a kategórián.

Reméljük okosabbak lettetek, lehet villogni a bárpultnál a mixereknek. De ne felejtsétek el, hogy egy könnyű koktélban is egy egységnyi alkohol van, így ünnep ide vagy oda, ne vigyétek túlzásba!