Pernod Ricard - Felelős italozás 2012

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Házibuli guide

Mindenkinek az életében fontos szerepet játszanak a házibulik; a nagy pillanatok, a fontos beszélgetések, az első szerelem színhelye... Ne rontsd el az élményt, ne hagyd, hogy bármi beárnyékolja! Hogy jó emlék válhasson belőle, tiszteld a mérték értékét!

Italmertek-hazibuli-guide

1 - CSAK AKKOR IGYÁL, HA ELMÚLTÁL 18 ÉVES!

Attól, hogy egy házibuliban senki nem kéri el a személyidet, és nincsenek otthon a szülők, még érvényes a szabály: csak a 18. életévüket betöltött vendégek fogyaszthatnak alkoholt!

2 - GONDOLD ÁT AZ „EHETŐSÉGEIDET”!

Alkoholt nem tanácsos éhgyomorra inni, mert nagyon hamar véget vethet a mulatságnak. Érdemes tehát szilárd alapokra helyezni a bulit és némi táplálékkal is készülnöd, hiszen a vendégeid megéhezhetnek a buli hevében. Néhány egyszerű étellel leveheted őket a lábukról, és nem kerül nagy fáradtságodba elkészíteni néhány szendvicset, valami tésztafélét, sült krumplit, de rendelhetsz pizzát is!

3 - NASSOLNI ÉR!

Ha nem akarod idő előtt befejezni az estét, és szeretnéd elkerülni a rosszullétet, lassítsd az alkohol felszívódását! Néhány pogácsa, keksz vagy egy marék mogyoró már kisegíthet a bajból!

4 - FELHŐTLEN SZÓRAKOZÁS

Lehet, hogy te nem tudod elképzelni a felhőtlen szórakozást alkohol nélkül, de akadhatnak olyanok is, akik másképp gondolják, nem beszélve azokról, akik egészségügyi okból tartanak absztinenciát. Ne rontsd el a mulatságukat erőszakoskodással, tartsd tiszteletben a döntésüket!

5 - ETIL vs. METIL

Nézd meg, hogy mit iszol! Nem csak a mennyit, de a mit is fontos! Figyelj rá, hogy csak zárjegyes, illetve ellenőrzött forrásból származó italt válassz! Az olcsó, pancsolt szeszek eredete ismeretlen, és életbevágóan fontos tudni, hogy mi kerül a pohárba: etil-alkohol vagy metil-alkohol?

6 - LEGYEN BENNE VÍZFAKTOR!

Az alkohol köztudottan dehidratál, így könnyen kiszáradhatsz, és ezt nem feltétlenül veszed észre. Hogy ezt elkerüld, mindenképpen igyál vizet vagy más alkoholmentes folyadékot, még ha nem is vagy szomjas! Tarts szüneteket az ivásban, hagyd a szervezetedet pihenni! Hidd el, így sokkal tovább élvezheted az estét!

7 - AZ ALKOHOL NEM JÁTÉK!

Az alkoholos, ivással kapcsolatos játékok azért veszélyesek, mert észrevétlenül iszol meg túl gyorsan, túl nagy mennyiséget. Végül ahelyett, hogy jobban éreznéd magad, az ellentétes hatást sikerül elérned. Ha szeretnéd ezt elkerülni, válasszatok inkább más játékot, vagy tekerjétek fel a hangerőt és táncoljatok!

8 - FIGYELJETEK EGYMÁSRA!

Egy oldott hangulatú este alatt is maradjon annyira tiszta a fejed, hogy ha valakinek segítségre van szüksége, mellette tudj lenni! Ha egy barátod túl sokat ivott, KÍNÁLD VÍZZEL, ENNIVALÓVAL, VAGY KÍSÉRD KI A FRISS LEVEGŐRE! Ha pihenésre van szüksége, keress neki egy fekhelyet, vagy hívj taxit!

9 - JÓBAN, ROSSZBAN

Egy kellemes poharazgatás alkalmával mindenki a barátod. Erről ne feledkezz meg a buli végén sem! Ha nem „ottalvós” a mulatság, A VOLÁNT MINDENKÉPPEN KERÜLJÉTEK EL, de lehetőleg egyedül se hagyjatok senkit! Próbáljatok közösen BKV-zni vagy taxizni!

10 - HOGY A „MÁSNAP” SE OKOZZON FEJFÁJÁST!

A jól sikerült este végén másra se vágyik az ember, mint bezuhanni az ágyba. Mielőtt ezt megtennéd, gondolj a fejfájós reggelre is! És ha eszedbe jut a macskajajj keserve, előzd meg! Lefekvés előtt guríts le 1-2 pohár vizet, és „másnap” hálás leszel magadnak!

10+1 TOVÁBB IS VAN, MONDJUK MÉG?

Ha szeretnéd az önfeledt pillanatokat felhőtlenül tölteni, és elkerülni az alkoholfogyasztás buktatóit, kövess minket a Facebookon is!