Schumacher & Bacardi - Felelős bajnokok

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Hasznos tanácsok

 

1.       A tisztázatlan eredetű, feketepiacon beszerzett italok ártalmasak lehetnek, vakságot vagy halált is okozhatnak, ha metanolt tartalmaznak! Soha ne igyatok ilyet!

2.       Az alkoholos italokat mindig az élvezeti értékét adó íz- és zamatanyagai miatt fogyasszátok!

3.       Inkább igyatok kevesebbet, de jobb minőséget!

4.       A tiszta és jó minőségű alkoholoktól kevésbé lesztek rosszul, ezért keressétek az aromák, ételfestékek és adalékanyagok nélküli szeszesitalokat!

5.       A koktélok fogyasztásakor is ügyeljetek arra, hogy a gyenge minőségű alapanyagokból összekevert italok erősebb rosszullétet okozhatnak!

6.       A másnaposság egyik oka a dehidratáció, a szervezet vízvesztesége. Ezt pótolni kell!

7.       Az alkoholfogyasztás csökkenti a vércukor szintet is, ezért célszerű ételt is fogyasztani.

8.       Legyetek figyelemmel a környezetetekben lévő személyekre, érezzetek irántuk is felelősséget!

9.       Fiatalkorút (18 év alatti fiatalt) soha ne kínáljatok szeszesitallal és ne segítsétek annak megvásárlásában sem!

10.   Soha ne vezessetek ittasan!

11.   Ne keverjétek az alkoholt élénkítőkkel! Az energiaitalokban található taurin is mérgező vegyületeket képezhet az alkohollal elegyedve.

12.   Sem a kávé, sem a dohányzás nem jó társa az alkoholnak! A kávétól éber részegek lesztek, lefáradtok és egyáltalán nem segíti az alkohol lebomlását, a dohányfüst pedig fokozza az alkohol lebomlása során keletkező acetaldehid káros hatásait, így okozva hevesebb rosszullétet.

13.   A pszichológiai és szociológiai körülmények, a pillanatnyi közérzet is befolyásolhatják a részegséget akár úgy is, hogy a melankolikus alkat még levertebb lesz, vagy pl. az elfojtott düh erőszakban törhet felszínre.

14.   A lelkiállapot is olyannyira hatással lehet az emberre italozás közben, hogy előfordulhat, hogy még józanon is már részegnek érzi magát. Ilyen állapotban se üljetek a volán mögé!