Spirits.EU - Ne vezess ittasan!

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Mi az alkohol?

Amikor bármilyen borról, sörről, szeszesitalokról (benne a magyar pálinkáról), koktélokról beszélünk, akkor ezek mindegyikében egy közös van: alkoholt tartalmaznak.

Az italokban lévő alkohol, más néven etanol vagy etil-alkohol cukor erjedése révén keletkezik. A cukor származhat cukornádból, gyümölcsökből vagy keményítő tartalmú termények, pl. gabona erjesztéséből. Cukornád alapból készítik például a rumot, gyümölcsből a pálinkát és a gabona keményítőjének lebontásából származó cukrokból a whiskyt. Emellett számos szeszesitalhoz használnak fel tiszta etil-alkoholt, amelyet cukorrépa melaszból vagy kukoricából nyernek fermentációval.

Vigyázat!

A tisztázatlan eredetű, feketepiacon beszerzett szeszesitalok mérgező metanolt avagy metil-alkoholt tartalmazhatnak, amely ártalmas és vakságot vagy nagyobb mennyiségben elfogyasztva halált is okozhatnak!