Spirits.EU - Felelős felszolgálás

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Mi az alkohol?

Amikor bármilyen borról, sörről, szeszesitalokról (benne a magyar pálinkáról), koktélokról beszélünk, akkor ezek mindegyikében egy közös van: alkoholt tartalmaznak.

Az italokban lévő alkohol, más néven etanol vagy etil-alkohol cukor erjedése révén keletkezik. A cukor származhat cukornádból, gyümölcsökből vagy keményítő tartalmú termények, pl. gabona erjesztéséből. Cukornád alapból készítik például a rumot, gyümölcsből a pálinkát és a gabona keményítőjének lebontásából származó cukrokból a whiskyt. Emellett számos szeszesitalhoz használnak fel tiszta etil-alkoholt, amelyet cukorrépa melaszból vagy kukoricából nyernek fermentációval.

Vigyázat!

A tisztázatlan eredetű, feketepiacon beszerzett szeszesitalok mérgező metanolt avagy metil-alkoholt tartalmazhatnak, amely ártalmas és vakságot vagy nagyobb mennyiségben elfogyasztva halált is okozhatnak!