Spirits.EU - Ne vezess ittasan!

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Az alkohol hatása

Az emberi szervezet nem tárolja az alkoholt. Az alkohol a fogyasztás után bekerül a véráramba, amelyből véralkoholszint méréssel mindig pontosan kimutatható. A vér sem tárolja az alkoholt, igyekszik attól megszabadulni, így elszállítja a májba, amely azt lebontja először acetaldehiddé, majd a káros anyagok a vizelettel távoznak. A lebontás sebessége több tényezőtől is függ, legfőképpen attól, hogy mennyire egészséges a máj.

A máj átlagosan 8-12 gramm alkoholt képes lebontani egy óra alatt. Ez a mennyiség az ún. egységnyi alkohol avagy standard unit. Ennyi alkohol található egy deci borban, egy pohár sörben, 2 cl égetett szeszben vagy egy koktélban.

Az alkohol másképp hat egy kis- vagy nagytestű egyénre, férfiakra vagy nőkre. A nők azért érzékenyebbek az alkoholra, mint a férfiak, mert a női szervezet kevesebb alkoholdehidrogenázt tartalmaz. Az alkohol tehát különbözőképpen hat az egyénekre, de mindenkire hat valahogyan.

Az alkohol ún. élvezeti cikk, ezért is fogyasztjuk, hiszen élvezeti hatást vált ki. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol a legtöbb embert felvidítja, élénkíti az agyműködést, segíti az ételek emészthetőségét. A nagyobb mennyiség egyesekből már aggresszivitást válthat ki. Az alkohol mindemellett álmosít, lassítja a reflexeket, ezért tilos járművezetés előtt vagy közben fogyasztani. Ugyanakkor vannak olyan orvosi vélemények, melyek szerint kismennyiségben fogyasztva az alkohol gátolja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását vagy legalábbis csökkenti azok kialakulásának kockázatát.