'Join The Pact' - F1 Hamilton & Hakkinen

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Az alkohol története

Az alkoholfogyasztás nem újkeletű az emberiség történetében. Jóllehet a tiszta, nemes, érlelt párlatok készítése csak az elmúlt pár száz évben tökélesedett, viszont őseink is fogyasztottak - ha nem is lepárolt, de erjesztett - alkoholos italokat a régmúlt ünnepein, hétköznapjain.

A régészek az időszámításunk előtt már tízezer évvel ezelőttről is találtak erjesztett italok nyomait.

Sörreceptek ismertek az i.e. 3000-4000 időkből.

A görög, később római mitológiában Dionysos, illetve Bacchus volt a bor istene és köztudott, hogy ezekben az antik kultúrákban ismert volt a bor szeretete.

A Bibliában is számos borról szóló utalás található.

Saját népünk, a magyarok ősei is ismertek már a Honfoglalás előtt is erjesztett italokat - mint pl. az erjesztett kancatejet, vagyis a kumiszt.

A dokumentumok szerint, Károly Róbert idejében már borpárlatot készítettek Magyarországon.

Mátyás király egy időben rendeletben tiltotta meg a gabonából történő párlatkészítést, mert akkora gabonahiány volt éppen az országban.

A hazai pálinkakészítésnek - elsősorban a szilva és barackpálinkáknak - évszázados múltjuk és hagyományuk van.

A leírások szerint tár-szekerek gördültek a Napkirály udvarába és a lengyel nemesekhez jóféle tokaji borokkal.

A legenda szerint II. József osztrák császár és magyar király is gyógyította fájó gyomrát a híres gyomorkeserűvel.

Napjainkra pedig a likőrök és más szeszesitalok a társasági élet meghatározó részét képezik.