Responsible drinking

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

Az fogyaszt kultúráltan és mérsékelten alkoholt, illetve az a személy élvezheti károsodás nélkül az alkoholt, aki:

a 2-es szám azt jelenti: nők esetébenl maximum napi 2 egységnyi alkoholt fogyaszt,

a 3-as szám azt jelenti: férfiak esetében maximum napi 3 egységnyi alkoholt fogyaszt,

a 4-es szám azt jelenti: akár nők, akár férfiak esetében 4 egységet csak ritkán, ünnepléseknél, speciális alkalmakkor fogyaszt,

a 0: ez a tabu szám, azaz egy csepp alkoholt sem fogyaszt járművezetéskor (motorkerékpár, bármilyen gépkocsi, vízijárművek és sportjárművek, illetve eszközök), állapotos nők esetében, heti egy "száraz" nap esetén, gyógyszeres kezelés alatt, munka közben, betöltött 18. életév alatt, stb.

Valójában a mértékletes alkoholfogyasztás személyre szabott és egyedi paramétereket jelentő meghatározás. Mindig figyelembe kell venni azt, hogy minden ember kora, neme, életstílusa, egészségi állapota függvényében másként reagál az alkoholra. Sőt, az országok és vidékek közti eltérő helyi szokások és kultúrák is számos különbséget mutathatnak, vagyis ami az egyik országban mértékletes alkoholfogyasztásnak tekinthető, az lehet, hogy egy másik országban egyáltalán nem az.

Felelőtlen próbálkozások helyett úgy ismerhetjük meg legjobban a korlátainkat, ha tájékoztatást kérünk háziorvosunktól és az ő segítségével állapítjuk meg, hogy mennyi a számunkra optimális alkoholmennyiség, ha egyáltalán van ilyen.